Je kunt veel grote woestijnen verspreid vinden over de wereld. Denk bijvoorbeeld aan de Sahara in Egypte, de Gobiwoestijn in Mongolië en de Grote Bekken in de Verenigde Staten. Ook Australië heeft twee woestijnen die zeker behoren tot de grootste populaire woestijnen ter wereld. De grote Zandwoestijn kun je vinden in het westen van Australië en de Grote Victoriawoestijn is te vinden in het zuiden van Australië. Deze twee woestijnen zijn erg populair. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over de woestijnen van Australië.
Woestijn Australië: de Grote Zandwoestijn
De grote Zandwoestijn is een populaire woestijn en ligt in het westen van Australië. De Grote Woestijn is de op één na grootste woestijn van Australië. In dit gebied wonen weinig mensen. Het gebied wordt enkel nog bewoond door Aborigines. Je kunt hier twee groepen vinden. In de grote Zandwoestijn heb je korte winters. De temperatuur is er dan circa 25 tot 30 graden. Dit is voor een winter periode nog behoorlijk warm. De Grote Zandwoestijn heeft een oppervlakte van maar liefst 360.000 vierkante kilometer.
Woestijn Australië: Grote Victoriawoestijn
In het zuiden van Australië kun je de Grote Victoriawoestijn vinden. Deze woestijn is dor en bestaat uit zandheuvels en grasland. In deze woestijn is geen landbouw mogelijk omdat het er ontzettend droog is. De mensen in Australië zijn erg trots op deze woestijn, het is inmiddels al een beschermd natuurgebied. In deze woestijn valt er maar weinig neerslag, per jaar zal dat niet meer zijn dan 250 millimeter. Er is in deze woestijn wel vaak sprake van onweer. Soms is dat wel 15 tot 20 keer per jaar. In de zomermaanden is het gemiddeld 32 tot 40 graden. Ook in de winter is het nooit echt koud, je moet hierbij denken aan temperaturen rond 18 tot 23 graden. Net als de grote Zandwoestijn, wordt ook de Victoriawoestijn bewoond door Aborigines. Deze grote woestijn komt op een bijzondere manier aan zijn naam. Ernest Giles was een Britste ontdekkingsreiziger die als eerste Europeaan de woestijn is doorgekomen in 1875. Om deze reden heeft Ernest Giles deze woestijn de naam Victoria gegeven, deze is dus vernoemd naar de toenmalige Britse koningin Victoria. De Grote Victoriawoestijn is circa 700 kilometer breed en is in totaal 424.400 vierkante kilometer. Deze woestijn is er populair om de reptielen die hier rond lopen. Je hebt ruim honderd soorten reptielen die hier leven.
Woestijn Australië: Gibsonwoestijn
Behalve de twee grote woestijnen die hiervoor benoemd zijn, heeft Australië ook meerdere kleinere woestijnen. De Gibsonwoestijn is bijvoorbeeld 156.000 vierkante kilometer. De Gibsonwoestijn kun je vinden tussen de Grote Zandwoestijn en de Grote Victoriawoestijn. Deze woestijn heeft rode zand en ook enkele rotsachtige gebieden. Je kunt hier veel woestijngras vinden. Ook een soort eucaluptusstruik komt hier voor. Deze wordt Mulga genoemd. Regen is hier onvoorspelbaar, maar valt er wel meer dan gemiddeld. Hierbij moet je denken aan circa 200 tot 250 ml per jaar. In de winter heb je hier temperatuur van rond de 18 tot 23 graden Celsius. De woestijn is vernoemd naar Alfred Gibson. Alfred Gibson was samen met Ernest Giles op reis toen ze aankwamen in deze woestijn. Gibson is in deze woestijn spoorloos verdwenen.
Woestijn Australië: overige woestijnen in dit bijzondere land
Daarnaast heb je in Australië nog enkele andere woestijnen waar ik jullie kort iets over zal vertellen:
- De Kleine Zandwoestijn
Deze woestijn kun je vinden in West-Australië. Het ligt in de buurt van de Grote Zandwoestijn. Hier komt de naam ook vandaan. De woestijn heeft een oppervlakte van 111.500 vierkante kilometer. - Simpsonwoestijn
Deze woestijn kun je vinden in Centraal-Australië. Het heeft een oppervlakte van 170.000 vierkante kilometer. Veel delen van deze woestijn zijn beschermd. Deze zandwoestijn bestaat uit rode parallelle duinen. Deze hebben een lengte tussen de 300 en 500 kilometer. In de zomer kan het hier zelfs warmer worden dan 50 graden. - Tanamiwoestijn
De Tanamiwoestijn kun je vinden in het noorden van Australië. Deze woestijn bestaat uit heel veel kleine heuvels die zich bevinden in een rotsachtige omgeving. Dit woestijn is erg bijzonder. Deze woestijn is namelijk één van de droogste plekken ter wereld. De oppervlakte van deze woestijn is 37.529 vierkante kilometer. Jaarlijks valt hier circa 429 mm regen. Overdag kun je een temperatuur van ongeveer 33 graden verwachten. In de nacht is het circa 16 graden. - Tirariwoestijn
De Tirariwoestijn ligt in het noorden van de staat South Australia. Ontzettend lang geleden had deze woestijn een groot meer. Deze meer werd de Lake Pitikanta genoemd. Toen woonden hier de mooiste dieren. Denk hierbij aan dieren zoals flamingo’s, schildpadden, vogelbekdieren en buidelleeuwen. Er leefden hier zelfs mooie zoetwaterdolfijnen.
Zoals je kunt lezen kun je in Australië veel woestijngebieden vinden. Het is hier warm en droog, maar als toerist is het zeker waard om hier even een kijkje te nemen.
Plaats een reactie