Als je een lange vliegreis moet maken, dan krijg je na aankomst op je bestemming vaak een jetlag. Dit komt vaak voor als je naar een ander continent dan Europa moet vliegen. Dit komt door het grote tijdsverschil van het land van vertrek en je bestemming. Ga je lang reizen? Dan kun je door bepaalde tips en adviezen toch deze jetlag klachten verminderen. In dit artikel lees je alles over een jetlag en hoe je deze zoveel mogelijk kunt voorkomen.
Wat is een jetlag?
Om te weten hoe je een jetlag kunt voorkomen, is het goed om te weten wat een jetlag nu precies is. Een jetlag kun je zien als een slaap-waakstoornis. Deze stoornis is vaak van tijdelijke duur, maar het kan erg vervelend zijn. Een jetlag treedt vaak op na een lange vlucht waarbij je meestal te maken krijgt met diverse tijdzones. De klok die ons lichaam heeft klopt op zo’n moment dan niet meer met de lokale tijd in je land van bestemming. Vaak is een jetlag niet eens gekoppeld aan de duur van een vlucht, maar worden de klachten bepaald aan de hoeveelheid tijdzones waar je mee te maken krijgt en de richting waarop je vliegt. De meeste mensen ervaren meer klachten als ze van het westen naar het oosten vliegen. Op deze manier wordt er namelijk tijd verloren en hier reageert het lichaam vaak op.
Wat zijn de symptomen van een jetlag?
Dat een jetlag ontzettend vervelend kan zijn, is te zien aan de symptomen van een jetlag. Deze symptomen kunnen overigens bij iedereen anders zijn. Elke lichaam kan namelijk anders reageren op een jetlag.
- Vermoeidheid is één van de meest voorkomende symptomen
- Hoofdpijn komt bijna altijd voor
- Je kunt last krijgen van slapeloosheid
- Maagklachten, buikpijn
- Je kunt minder honger hebben
- Je kunt honger krijgen op rare momenten
- Je kunt last krijgen van uitdroging
- Sufheid komt vaak voor
- Je hebt last van prikkelbaarheid
- Je kunt last krijgen van overmatig zweten
- Je kunt moeite hebben met je concentreren
De oorzaken van een jetlag
Een jetlag wordt veroorzaakt door je lichaam omdat deze zich niet direct kan aanpassen aan de tijd die in een andere zone van toepassing is. Onze lichaam heeft een biologische klok met een cyclus van 24 uur. Een gedeelte van onze hersenen werken als een soort wekker om lichaamsfuncties op gang te brengen. Dit deel van onze hersenen wordt de hypothalamus genoemd. De hypothalamus regelt lichaamsfuncties zoals slaap, dorst en honger. Het vertelt ons in principe wanneer het tijd is om te slapen, om te eten en te drinken. Deze zelfde wekker regelt ook andere functies in ons lichaam zoals de bloeddruk, je lichaamstemperatuur en de hormonen en glucose die je in de bloedbaan hebt. Maar hoe weet je lichaam hoe laat het is? Dit wordt geregeld door de vezels in de optische zenuw van je oog. Deze vezels kunnen namelijk de hoeveelheid donker en licht meten. Op deze manier kan de hypothalamus erg goed inschatten wanneer het tijd is om te eten, te drinken en te slapen. Maar wat als je lichaam de zonsondergang of zonsopgang veel te vroeg of te laat waarneemt? Dan ontstaat er een tijdelijke ‘storing’ in je lichaam. De hypothalamus zal je lichaam namelijk van alles vertellen, terwijl je lichaam misschien nog niet klaar is voor deze activiteiten. Het gevolg is een jetlag, je lichaam is tijdelijk even in de war.
Een jetlag voorkomen? Zo doe je dit: 14 handige tips
Als je een jetlag wilt voorkomen, dan zijn er verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Hieronder lees je de beste tips om een jetlag te voorkomen zodat je zoveel mogelijk kunt genieten van je reis.
Doe onderzoek naar het tijdsverschil
Als je een jetlag wilt voorkomen, dan moet je dus zoveel mogelijk je biologische klok helpen om zich aan te passen aan de tijd op je bestemming. Dit kun je doen door allereerst onderzoek te doen naar het tijdsverschil in het land van vertrek en aankomst. Je kunt je lichaam helpen om te wennen aan het tijdsverschil door bijvoorbeeld onderweg een zonnebril te dragen. Op deze manier neemt je lichaam minder licht waar, waardoor je lichaam zich sneller kan aanpassen als het op je bestemming nog donker is. Voor sommige reizen kan het juist handig zijn om zoveel mogelijk fel licht te ontvangen zodat je lichaam ‘wakker’ blijft. Doe zelf onderzoek naar het tijdsverschil van je reis zodat je hier goed op kunt inspelen.
Veel drinken, voorkeur voor water
Als je reist, is het aan te raden om zoveel mogelijk water te drinken. Als je lang moet vliegen, dan zal je door de luchtdruk erg veel vocht verliezen. Door goed te drinken, voorkom je dat je uitgedroogd raakt. Zorg er dus voor dat je altijd een flesje water bij je hebt.
Eet gezond voor en tijdens een vlucht
Door gezond te eten voor en tijdens de vlucht is het mogelijk om de klachten van een jetlag te verminderen. Gezond eten betekent hierbij voornamelijk dat je geen zware maaltijden neemt.
Drink geen cafeïne
Het is aan te raden om zo min mogelijk cafeïne te drinken. Op deze manier kun je namelijk je slaapritme erg verstoren. Cafeïne kun je voornamelijk vinden in koffie, thee en energiedrankjes. Het is beter om water te drinken.
Stress vermijden
Als je een lange vlucht tegemoet gaat, dan is het aan te raden om stress zoveel mogelijk te vermijden. Dit betekent dat je moet zorgen voor een goede voorbereiding. Begin daarom op tijd met pakken en zorg ervoor dat je alle relevante documenten op tijd klaar hebt. Probeer op tijd naar bed te gaan zodat je een uitgeruste lichaam hebt gedurende de reis. Probeer ook op tijd naar het vliegveld te reizen, zodat jij je niet druk hoeft te maken of je nu te laat bent of niet.
Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
In de praktijk is het niet altijd even gemakkelijk, aar zorg ervoor dat je tijdens een lange vlucht voldoende lichaamsbeweging krijgt. Probeer daarom niet te lang achter elkaar helemaal stil te zitten. Beweeg je lichaam voortdurend om onder andere een trombose te voorkomen. Door regelmatig te bewegen, zorg je ervoor dat je energieker bent na de vlucht en dit kan de klachten van een jetlag verminderen.
Probeer ’s nachts te slapen tijdens de reis
Voor sommige reizen kan het handig zijn om onderweg te slapen. In de praktijk blijkt dit niet altijd even gemakkelijk te zijn. Er zijn namelijk veel aspecten die je gedurende een vliegreis afleiden om lekker te slapen. Daarom zijn er verschillende items die je kunnen helpen om fijner te slapen tijdens een vliegreis. Denk hierbij aan een fijne slaapmasker, oordopjes die speciaal gemaakt zijn tegen geluid en drukverschillen en een handige lichttherapiebril. Bekijk voor je reis welke hulpmiddelen handig zijn voor jou.
Supplement met Melatonine om lekker te slapen
Ik ben zelf niet echt een grote voorstander van medicijnen gedurende een vlucht. Er is echter een medicijn die je kunt aanschaffen om te gebruiken om beter te slapen na een lange vlucht. Melatonine is geen ‘zware’ medicijn, maar een stofje die je al in je lichaam hebt om in slaap te kunnen vallen. Als je wat extra’s hiervan neemt in de vorm van een supplement, dan kan dit er voor zorgen dat je sneller in slaap valt zodat je lichaam kan wennen aan een nieuw ritme. Melatonine is verder helemaal niet gevaarlijk en kun je zelfs krijgen zonder recept van de arts. Je kunt het gewoon kopen bij drogisterijen zoals Kruidvat.
Niet direct gaan slapen
Kom je aan op je bestemming en is het nog licht? Dan is het aan te raden om niet direct te gaan slapen. Door direct te genieten van de buitenlucht geef jij je lichaam de kans om sneller te wennen aan het nieuwe ritme. Probeer in ieder geval de eerste dagen van je vakantie niet te vroeg naar bed te gaan zodat je lichaam zich kan aanpassen. Als je namelijk al vroeg gaat slapen, dan zal je ook te vroeg wakker worden en dat is zonde.
Zorg voor comfort tijdens je vlucht
Als je gaat reizen, is het van belang om de reis voor jezelf zo comfortabel mogelijk te maken. Hierbij kun je aan verschillende aspecten denken. Zorg er allereerst voor dat je fijne kleding draagt. Het is namelijk niet fijn om het te warm of juist te koud te hebben tijdens de vlucht. Het is slim om je in laagjes te kleden. Daarnaast is het goed om een nek kussen mee te nemen zodat je geen last krijgt van je spieren en is een sjaal ook handig als de airco aan staat. Omdat je aan boord vaak last hebt van droge lucht, is een voedende lippenbalsem en/of gezichtscrème zeker geen overbodige luxe.
Doorbreek een lange vlucht
Als je een hele lange vlucht moet maken, dan kun je er ook voor kiezen om een extra tussen bestemming te nemen. Op deze manier doorbreek je deze lange reis en kan je lichaam even tot rust komen. Je kunt bijvoorbeeld een tussenstop van een dag nemen om een ander land tussendoor even te verkennen.
Eerste dag rustig aan doen
Als je de klachten van een jetlag wilt verminderen, dan is het aan te raden om het de eerste dag rustig aan te doen zodat je lichaam kan bijkomen. Het is daarom aan te raden om de eerste dag even niks in te plannen. De activiteiten en bezienswaardigheden komen daarna wel weer. Ga de eerste dag lekker even in een warm bad als je deze tot je beschikking hebt. Warmte maakt namelijk slaperig.
Sneller aanpassen? Horloge op de juiste tijd zetten
Het is aan te raden om je horloge al op de juiste tijd te zetten. Op deze manier kan je al rustig wennen aan de tijd op je bestemming. Als je hersenen eerder gewend zijn aan de tijd, dan gedraagt je lichaam zich vaak ook sneller zoals het ‘hoort’.
Wees geduldig
Tot slot is het goed om te weten dat je lichaam na een lange vlucht even rust nodig heeft. Gemiddeld heeft het menselijk lichaam circa twee dagen nodig om bij te komen en te wennen aan een compleet nieuwe ritme. Gun je lichaam dit dan ook en wees geduldig. Je zal zien dat een ontspannen mindset ervoor zal zorgen dat je eerder van de vervelende klachten afkomt.
In dit artikel heb je gelezen wat een jetlag is, wat de oorzaken zijn en heb je veel tips gekregen om een jetlag te voorkomen. Als je op reis gaat, is het verstandig om je van te voren goed in te lezen zodat je zo snel mogelijk kunt genieten van je bestemming. Op onze website kun je veel handige reistips vinden die je hier goed bij kunnen helpen. Denk hierbij aan tips om de beste backpack of kampeertent te kopen, de kosten van een all around the world ticket en de beste bestemmingen voor een zonvakantie oktober en een zonvakantie november.
Plaats een reactie