In de buurt van de Tiber in Rome, kun je het schitterende Castel Sant’Angelo vinden. Castel Sant’Angelo staat ook wel bekend als Engelenburcht. De Engelenburcht speelt een grote rol in de bijzondere geschiedenis van Rome. Het heeft in al deze jaren verschillende functies gehad. Het is gebruikt als residentie van de paus, een militaire gevangenis en zelfs als kazerne. Tegenwoordig is de Engelenburcht een nationaal museum. Wil je ook een bezoek brengen aan Castel Sant’Angelo? In dit artikel lees je er alles over.
Over Castel Sant’Angelo
Castel Sant’Angelo heeft een rijke geschiedenis. Het fort werd in 130 gebouwd door keizer Adrianus. Castel Sant’Angelo was bedoeld als een mausoleum voor hem en zijn familie. Het was ook bedoeld voor zijn opvolgers. Engelenburcht was in 139 helemaal af. Helaas heeft keizer Adrianus de bouw niet af kunnen maken. Hij overleed circa een jaar voordat Castel Sant’Angelo af was. De assen van zijn vrouw en geadopteerde zoon zijn in dit gebouw geplaatst. De volgende acht decennia zijn de assen van zijn opvolgers ook aan Castel Sant’Angelo gevoegd. In 217 werd als laatste het as van keizer Caracalla toegevoegd aan de Engelenburcht. In de loop van de jaren is er ook in de omgeving van Castel Sant’Angelo ontzettend veel gebeurd. Hieronder lees je hier meer over
Castel Sant’Angelo: de Ponte Sant’Angelo
Voor het gebouw van Castel Sant’Angelo is er in 239 een voetgangersbrug gebouwd. De brug is voorzien van schitterende beelden. Deze beelden komen uit de 16de en 17de eeuw. Paus Clement VII heeft ervoor gezorgd dat deze beelden hier neergezet zijn. Het plan was om op deze brug beelden te zetten van Paulus en Petrus. Hij vroeg vanaf dat moment ook tol aan de mensen die de brug over wilden. De schitterende beelden die hier waren gezet werden gemaakt door de bekende Paulo Romano. In de periode hierna is de brug nog vele beelden rijker geworden. Gedurende deze periode werden er namelijk beelden van Mozes, Abraham, Noah en Adam toegevoegd. Als je over de brug loopt, dan zal je direct de beelden van de schitterende engelen opvallen. Deze bekende engelen, het gebouw wordt namelijk ook wel Engelenburcht genoemd, zijn gemaakt door Raffaello da Montelupo.
Castel Sant’Angelo: een grote verbouwing
Gedurende de 5de eeuw was er sprake van een grote verbouwing in Castel Sant’Angelo. Het gebouw werd namelijk omgebouwd naar een fort. Deze fort werd vervolgens vastgemaakt aan de Aureliaanse muren. Deze verbouwing heeft er helaas ook voor gezorgd dat er veel decoraties van het oude mausoleum verloren zijn. Omdat de Engelenburcht een mooie locatie heeft aan de Tiber, was dit wel de beste plek om Rome te verdedigen. In 410 is er helaas een inval geweest door de Visigoten. De Visigoten hebben tijdens deze plundering veel waardevolle kunstwerken en urnen in Castel Cant’Angelo verwoest. In 537 vond er ook een inval door de Goten plaats. Op dit moment zijn de laatste beelden kapot gegaan. Er is alleen maar 1 deksteen van een urn die bewaard is gebleven na deze aanvallen. Deze deksteen behoort waarschijnlijk bij de urn van keizer Adrianus.
Castel Sant’Angelo: waar komt de naam vandaan?
Gedurende de zesde eeuw kreeg Castel Sant’Angelo officieel de naam Castel Sant’Angelo. Deze naam komt van Paus Gregorius I. Hij kreeg in 590 namelijk een bijzondere visioen. Hij zag namelijk dat er een schitterende engel tevoorschijn kwam boven het kasteel. De engel kwam de stad redden van de pest. Deze engel was de engel Micheal. Op deze manier is Castel Sant’Angelo, oftewel de Engelenburcht aan haar naam gekomen.
Engelenburcht bezoeken: een geheime passage
Gedurende de 14de eeuw werd er gewerkt aan een bijzonder project, het fort werd namelijk opgebouwd naar een prachtig kasteel. Paus Nicholas III liet vanaf dat moment een geheime doorgang bouwen. Deze liep van het Vaticaan naar het Castel Sant’Angelo. Als er gevaar op de loer lag, konden de pausen op deze manier via de doorgang direct in veiligheid gebracht worden. Deze geheime doorgang werd officieel ook wel Passetto die Borge genoemd. Een tijd later heeft Paus Paulus III voor de pausen schitterende appartementen gebouwd zodat ze hier ook een tijd konden blijven indien dit nodig bleek te zijn. In de praktijk is deze doorgang ook gebruikt. In 1527 vond er de Plundering van Rome plaats. Toen dit plaatsvond, was Paus Clement VII in staat om zich hier verborgen te houden.
Castel Sant’Angelo: gebruikt als gevangenis
De Engelenburcht is in het verleden ook gebruikt als gevangenis. Dit is gebeurd vanaf de middeleeuwen tot aan de 19de eeuw. Hier kwamen mensen om het leven op vreselijke manieren, denk hierbij aan executie, martelingen, de brandstapel of de guillotine. Onder de gevangen kon je ook veel bekende personen vinden. De beeldhouwer Benvenuto Cellini en filosoof Giordano Bruno werden hier gevangen gehouden.
Castel Sant’Angelo bezoeken: hoe zit het nu?
Castel Sant’Angelo heeft een rijke geschiedenis, maar hoe wordt de Engelenburcht tegenwoordig gebruikt? In 1901 vond er een grote verbouwing plaats. Het gebouw werd gerenoveerd en kreeg de functie als museum. Het Museo Nazionale di Castel Sant’Angelo werd officieel geopend. De Engelenburcht staat vooral bekend om de bijzondere toren. Deze toren heeft de vorm van een cilinder en trekt van een afstand al de aandacht. De diameter van deze toren is maar liefst 64 meter. De Engelenburcht is enorm. Het gebouw heeft maar liefst 6 verdiepingen en 58 diverse kamers. Hieronder kun je lezen wat je ongeveer kunt verwachten als je een bezoek brengt aan Castel Sant’Angelo:
- Als je de Engelenburcht binnenkomt, dan kom je allereerst uit op het plein. Op deze plein kun je meerdere wapens vinden die uit de middeleeuwen komen. Als je
- De eerste verdieping brengt je bij het koninklijke mausoleum. De tombes waar de urnen van keizer Adrianus en zijn familie en alle opvolgers werden hier bewaard. Deze ruimtes waren in het verleden schitterend gedecoreerd, helaas is hier weinig van overgebleven. Er is veel verloren gegaan door de plunderingen.
- Op de tweede verdieping kun je de gevangenis vinden. De oorspronkelijke cellen zijn hier te vinden. Veel gevangenen werden hier vastgezet zodat ze in de cellen konden overlijden.
- Het museum kun je vinden op de derde verdieping van Castel Sant’Angelo. Hier kun je diverse kunstvormen bewonderen. je kunt hier schilderijen uit de Renaissance bekijken, beelden, potten en wapens. In dit museum kun je de originele beeld van Sint Micheal vinden. Dit marmeren beeld kun je vinden op de Cortille dell’Angelo. Dit is hét pronkstuk van het museum. Veel toeristen komen naar dit museum op de marmeren beeld met eigen ogen te bewonderen.
- De pauselijke appartementen zijn de vinden op de vierde verdieping. Deze appartementen waren bedoeld als verblijf voor de pausen als ze behoefte hadden aan extra veiligheid. Hier konden de pausen zich terugtrekken gedurende gevaarlijke tijden.
- Als je wilt genieten van een adembenemend uitzicht over Rome, dan moet je zeker een bezoekje brengen aan de vijfde verdieping van Castel Sant’Angelo. Het dakterras dat je hier kunt vinden is schitterend.
Engelenburcht bezoeken: tickets kopen
Als je een bezoek wilt brengen aan de Engelenburcht, dan is het aan te raden om online al een ticket te kopen. Als je online een ticket koopt, dan kun je profiteren van veel voordelen. Je zal namelijk op deze manier veel geld én tijd besparen. Online kun je namelijk profiteren van de laagste prijzen. Daarnaast zal je ook veel tijd besparen, omdat je niet meer in de rij hoeft te staan als je een ticket wilt kopen voor de Engelenburcht.
Ontdek Rome: nog veel andere bezienswaardigheden
Als je Castel Sant’Angelo hebt bezocht in Rome, dan ben je nog lang niet klaar. In deze stad kun je namelijk ontzettend veel bezienswaardigheden vinden die de moeite waard zijn. Bekijk de Top 17 bezienswaardigheden in Rome om te bekijken hoe jij je stedentrip verder kunt invullen. Breng een bezoek aan Sint Paulus Basiliek, San Clemente , of ga voor een bezoek aan Palatijn. Rome is geschikt voor iedereen, of je nu een liefhebber bent van kunst, historie of cultuur, in deze stad kun je alles vinden. Bekijk de bezienswaardigheden en plan een onvergetelijke reis naar Rome.
Plaats een reactie